Help, mijn kind leert lezen!

Clichés over kinderen. En ze zijn altijd waar. Wat gaat het hard. Wat groeien ze snel. Mijn dochter van 6 kwam op haar eerste echte schooldag in groep 3 heel enthousiast het schoolplein afgerend met de boodschap dat ze een schrijfletter had geleerd. Weet jij eigenlijk hoe snel een gemiddeld kind leert lezen en schrijven? Razendsnel blijkt.

 

 

In de groepen 1 en 2 van de basisschool wordt er spelenderwijs een begin gemaakt met het leren van letters en korte woordjes. Dagelijks wordt ‘het letterkoffertje’ mee naar huis gegeven. Er wordt geoefend met lettergrepen door bij ieder woorddeel in de handjes te klappen. En kleuters leren losse letters aan elkaar te plakken tot kleine woordjes.

 

Leestempo
Waar een gemiddeld kind van 5-6 jaar voor de zomervakantie hoogstens wat kleine 3-letterwoorden kan lezen (naast het bekende ‘papa’, ‘mama’, ‘opa’, ‘oma’ en de eigen naam) worden er in de eerste schoolweken van groep 3 tot aan de herfstvakantie grote stappen gemaakt met het leren lezen. Ik hoorde al eens van ouders met oudere kinderen dat de meeste kinderen met kerst redelijk goed kunnen lezen. Ik geloof dat dat waar is.

 

Eye-opener
Voor mijn dochter gaat er een volledig nieuwe wereld open. Ze leest inmiddels alles wat ze maar onderweg tegenkomt: van bushokjes en reclamefolders tot aan haar tube tandpasta en andere voorbijkomende dingen. Tegelijkertijd gaat er voor ouders een wereld dicht. Een woord spellen, als het even niet voor kleine kinderoortjes bestemd is, zit er niet meer in. In het Engels zijn we nog veilig, maar voor hoe lang? Daarmee wordt tegenwoordig in groep 1 al begonnen. Er zit waarschijnlijk niets anders op dan een moeilijke vreemde taal aan te leren. Ik overweeg Swahili 😉 

Waar is de tijd gebleven dat ik nog veilig een verjaardags- of sinterklaaslijstje op mijn bureau kon laten slingeren, zonder dat ik bang hoefde te zijn dat mijn dochter dit kon ontcijferen? Denk ook aan je telefoon met WhatsApp-berichten. “Met wie app je?” wordt er nu regelmatig gevraagd. Als je niet uitkijkt, zijn kinderen nog wijzer dan hun ouders als ze jouw telefoon weten te bemachtigen. 

Maar wat een leuke tijd! Mijn kleine wijsneus met haar hoofd in de boeken. Ze leest erop los, als ze opstaat, als ze thuis komt van school en als ze naar bed gaat. Van haar juf krijgt ze om de paar weken een nieuwe woordenlijst mee om thuis elke dag even mee te oefenen. Enthousiast roept ze dan dat we een stopwatch op 1 minuut moeten zetten om daarna gedreven bezig te gaan met het hardop lezen van zoveel mogelijk woorden. Trots dat ze is, telkens als ze verder komt.


Woordenschat
In de leeftijd van 6 tot 9 jaar wordt de basis gelegd voor een leven lang lezen en schrijven. Op 6-jarige leeftijd heeft een kind circa 500-3000 woorden ter beschikking. 

Door lezen leren kinderen steeds meer over taal. Hun woordenschat wordt groter en ze vormen steeds langere en betere zinnen. Bovendien leren kinderen door te lezen ook beter nadenken en stimuleert het hun fantasie. Je kind leert niet alleen veel nieuwe woorden, maar ook welke betekenissen een woord heeft. 

Belangrijk is dat kinderen ‘diepe’ woordkennis krijgen. Neem het woord ‘appel’. Je kind leert de eigenschappen van een appel: hij is rond, heeft een klokhuis met pitjes en een harde schil. Je kind leert dat een appel hoort bij de categorieën fruit, voeding en levensmiddelen en dat er allerlei woorden zijn die te maken hebben met appel: appelsap en appelmoes. Er zijn spreekwoorden met appel en nog veel meer. Je kind kan steeds beter vertellen of opschrijven wat het denkt, bedoelt of meemaakt. Het ontwikkelen van woordkennis gaat een leven lang door. 

 

Help, mijn kind leert lezen!
Tags:                 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *